Saturday, 2 March 2013

Hampir....................(jangan lupa REDHA)

Assalamualaikum w.b.t.

Hampir hilang arah.......................
terlampau kecewa menanggung kesedihan. Cakap dekat diri dan hati  " Jangan! ALLAH tak suka! " 
set dalam minda  " even tiada manusia di sisi aku, Allah tetap ada untuk aku "

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Rasa macam nak slap muka sendiri sebab dah tak tahan menanggung kesedihan...........
Aku cuba untuk bangunkan diri saat aku lelah aku tersedar dengan zikir yang kedengaran di telingaku
Aku sendiri tertanya selalu bila bersedih mereka bagi nasihat pada aku tapi hari tu mereka berzikir di telinga aku.


Hasbirabbi jallallah 
(Allah mencukupi bagiku, Allah yang maha agung) 

mafiqolbi ghoirullah
(tiada dalam hatiku selain Allah) 

 nurmuhammad sollallah
(cahaya muhammad selamat ke atas NYA)

 lailahaillallah 
(tiada tuhan selain Allah)


Pesan sahabat " Diyana, ko kena kuat untuk buat abah ko kuat " Ya Allah, terima kasih untuk ini :)  Friendship for the sake of Allah. Berkatilah hidup sahabat-sahabatku ya Allah. Ameen.

Selama 4 hari berulang alik ke hospital, satu yang aku belajar Allah masih lagi beri kita peluang untuk hidup. Jangan putus asa apabila ditimpa musibah. Kita selalu fikir kenapa berat sangat masalah yang kita hadapi? Kenapa orang lain boleh gembira sedangkan aku tidak? Kenapa aku tak macam dia? Ternyata salah. Rupanya dekat luar sana ramai lagi orang yang ada masalah bukan setakat masalah tapi ni masalah yang lagi besar. Mungkin sebab hati dia tenang dan redha. Jadi aku pun kena belajar untuk redha :)

 Bila ada rasa putus asa cuba luangkan masa jenguk hospital, waktu tu cuba tengok berapa ramai manusia yang sedang berjuang untuk hidup. Mereka semua bergantung hidup pada Allah. Allah beri kita ujian sebab Allah tahu hamba DIA ni sangat kuat orangnya. Tabah hadapi ujianNya. Alhamdulillah , Allah sedang mengajar kita erti hidup !

Saat aku hampir rebah sahabat aku sambut tubuh aku dengan zikir dan pelukan. Jujur kalau tiada yang buat begitu aku pasti rebah. Kehilangan arah. Apa yang aku fikir? Kematian. Aku tak boleh halang kalau Allah nak tarik nyawa. Kuasa yang maha esa. Aku kena redha dan bersedia. Hidup dan mati kerana Allah taala :)
Kita hidup pun di bumi Allah. Jadi siapa kita nak halang. Tekad dalam hati seberat mana pun masalah aku kena belajar redha dengan ketentuan Allah. Bergantung dengan Allah bukan dengan manusia, minta kekuatan pada Allah bukan pada manusia.  In sya Allah (dengan izin Allah) abah akan sembuh. Ameen.

Abah selalu pesan kalau nak kejayaan, nak buat apa-apa pun kita kena mintak dengan Allah sebab
" DIA SEGALA-GALANYA. "

#kena sentiasa sabar, jangan putus asa, redha dan senyum :)) yakin perancangan Allah sangat hebat untuk hambaNya. DIA maha mengetahui tiap-tiap sesuatu yang terjadi. La tahzan innaallah maa'na :)

                                                                                                                   NordiyanaAbdullah